Főoldal - PCLap.hu: Használt PC, használt számítógép alkatrész üzlet és használt pc webshop
Windows 7 titkai

Windows 7 titkaiA Windows operációs rendszerekben számtalan trükk és billentyűzetkombináció található. Ezekkel ízlésünknek megfelelően
alakítható az adott rendszer, és a munkánkat is gyorsabban, hatékonyabban végezhetjük. Az apró trükkök és billentyű parancsok részei az operációs rendszernek, ennek ellenére sokan nem ismerik, mivel a rendszer fejlesztői nem kötik ezeket az orrunkra.

Szinte természetes, hogy a Windows 7 esetében sem változtattak ezen a hozzáálláson. Országos barátom szavaival élve „Csapjunk a lecsóba” és fogjunk is hozzá eme titkos trükkök felfedezéséhez. Természetesen a bemutatott tippek és trükkök mind kipróbáltak, így Önök kedves olvasók biztosak lehetnek benne, hogy a bemutatott ötletek egytől egyig működnek.

 

Ablak trükkök, amiket már ismerhet, és amiket nem.

A Windows 7-et használók feltehetően már összeismerkedtek a rendszer új ablakkezelési technikájával. Az új technikának köszönhetően minden korábbi Windows verziónál könnyebben rendezhetők az ablakok az asztalon. Például, ha egy ablakot megragadunk az egérrel a címsoránál fogva, és a képernyő bal, vagy jobb széléhez húzzuk, akkor a képernyő felére növelhetjük a méretüket, mégpedig jobb-, vagy baloldalra igazítva.

Fontos megjegyezni, hogy nem csak érintőlegesen kell az ablakot a képernyő széléhez húzni, hanem addig, amíg az egérmutató el nem éri az ablak szélét. Tehát ha az egerünket az ablak címsorára visszük, ott lenyomjuk, és lenyomva tartjuk a bal egérgombot, és elkezdjük vonszolni az ablakot a képernyő széle felé. Amint az egérmutató is a képernyő széléhez ér, bekövetkezik a kívánt, és fentebb leírt hatás.Ha az asztal, vagyis a képernyő tetejére húzzuk az ablakot, akkor pedig teljes méretűre állíthatjuk az adott ablakot. Ugyancsak ezt a hatást érhetjük el, ha az ablak címsorára duplán kattintunk. Első dupla kattintásra teljes méretűre növekszik, majd újabb dupla kattintásra visszacsökken a kiinduló méretre.


Talán nem is nevezhetnénk Windows titkoknak ezt a cikket, ha nem említenénk meg, hogy mindezt akár billentyűzet kombinációkkal is elérhetjük. Ehhez a Windows gombot kell csak lenyomni, és lenyomva tartva kiválasztani az igényeinknek megfelelő másik gombot. Például a Windows+Balra és a Windows+Jobbra az adott irányba igazítja az adott ablakot, a képernyő felét kitöltve. A Windows+Fel teljes méretűre állítja, a Windows+Le pedig visszaváltoztatja ablakunkat az eredeti méretére, még egyszer lenyomva a Le billentyűt pedig a tálcára minimalizálja azt.
Ha az előző kombináció mellé még a Shift billentyűt is lenyomjuk – tehát a Windows+Shift+Fel kombinációval – teljes magasságúra állíthatjuk az ablakunkat, és természetesen a Windows+Shift+Le opcióval visszatérhetünk az eredeti ablakmérethez.


Rázzuk a rongyot, vagy csak az ablakot?

A Windows 7 új kezelő felülete, az Aero. Sajnos gyengébb hardverrel rendelkező gépekre nem települ az Aero, valamint a Windows 7 Starter Edition és Home Basic Edition szintén nem tartalmazza ezt az új kezelő felületet. Amennyiben viszont a gépünkre települt és működik az Aero kezelőfelület, akkor számos újdonság mellett használhatjuk az úgynevezett „Shake” (rázás) funkciót. Hogy ez hasznos funkció, vagy csak egy látványosság azt mindenki eldöntheti. Azonban, ha megszokjuk, akár kedvelt funkció is lehet.


Mi is az a „Shake” meg „rázás”?

A felhasználók számára ismerős a számolatlanul megnyitott ablakok okozta káosz. Régebbi Windowsoknál ilyenkor a Windows+D billentyű kombinációval a tálcára kicsinyítettük az összes ablakot, majd a használni kívánt ablakot újranagyítottuk egy kattintással a tálcáról. Az új Aero funkció, a „Shake” vagy „rázás” ezt egy kattintással és némi „rázással” lehetővé teszi. Nyissunk meg néhány ablakot, kattintsunk valamelyik címsorára. Tartsuk lenyomva a baloldali egérgombot majd rázzunk meg az egeret jobbra-balra. Ekkor minden ablak, kivéve a „megrázottat” összecsukódik a tálcára. Újabb rázásra, pedig, minden ablak visszaáll az eredeti pozíciójába.


Projektor beállítás egy gombnyomással

Amikor projektort csatlakoztatunk a gépünkhöz, akkor annak beállítását is egyetlen billentyűkombináció lenyomásával érhetjük el. A Windows+P” gombokat,lenyomva máris elénk tárul a beállító panel ablaka. Ugyancsak ezt az ablakot nyithatjuk meg, ha beírjuk a Start menü → Minden program → Kellékek → Futtatás ablakába a displayswitch" parancsot, majd megnyomjuk az OK gombot.Az első opcióval csak a képernyőt használjuk megjelenítésre, míg a második, Másolás opciónál kiterjesztett monitorként üzemel a projektor, tehát ugyanazt láthatjuk kivetítve, amit a gép képernyőjén. A harmadik megoldásnál egy asztal kiterjesztést kapunk, ugyan úgy mintha kétmonitoros üzemmódban dolgoznánk, míg az utolsó, negyedik lehetőségnél kizárólag csak a kivetítőn ad képet, és csak a projektoros megjelenítést szabályozhatjuk.


További beállításokat a
Windows+X” billentyű kombináció lenyomásával érhetünk el. Ekkor a „Windows Mobilközponthoz” jutunk, ahol külön beállíthatjuk a prezentáció-módot,
amely letiltja a képernyőkímélőt, és az azonnali üzenetküldőt elfoglalt jelzésbe állítja. Nem árt megjegyezni, hogy ez az opció csak hordozható számítógépek esetén érhető el, mert a rendszer, erőforrás takarékossági megfontolásból el sem indítja az alkalmazást. Ezért, ha asztali gépnél próbáljuk meg a Windows Mobilközpontot elindítani, akkor hibaüzenetet kapunk, amely jelzi nekünk, hogy ez a szolgáltatás csak hordozható számítógépeken érhető el.


Ugrás az egyik asztalról a másik asztalra

Fentebb már bemutattuk, hogyan lehet a képernyő két oldalára rendezni az ablakokat úgy, hogy azok fél képernyőnyi méretet foglaljanak el. Amikor kiterjesztett asztallal rendelkezünk egy második monitoron, akkor majdnem ugyanezeket a billentyűkombinációkat kell leütnünk, hogy az asztalok között rendezgethessük az ablakokat. Ha lenyomjuk a Windows+Shift+Bal” és a Windows+Shift+Jobb” billentyűket, akkor az egyik asztalról a másikra kerül át az aktív ablak, mindez úgy, hogy még az ablakok pozícióját is megjegyzi, így pontosan ugyanazon a koordinátán fognak megjelenni az új helyükön is.


Turbósított helyi menü

Akárcsak a Vistában, a Windows 7-ben is van lehetőség felturbózni a helyi menüt. Mindössze annyit kell tennünk, hogy nyomva tartjuk a Shift” billentyűt addig, amíg egy állományra kattintunk a jobb egérgombbal. Ekkor további két plusz parancsot kapunk a menüben. A "Rögzítés a Start menüben" parancs az adott állományt elhelyezi a start menü tetején, így az bármikor könnyedén elérhetővé válik. A "Másolás elérési útként" menüpont pedig a fájl elérési útját a vágólapra másolja, hogy azt a továbbiakban bárhova beilleszthessük.


Következő cikkünkben folytatjuk a Windows 7 vonalat, azonban szeretnénk egy felmérést készíteni, arról, hogy mely operációs rendszert használják a legtöbben
, és milyen problémák merülnek fel a leggyakrabban. Kérjük, segítse munkánkat, és töltse ki a tesztet, ezzel esélyesé válik, hogy Ön nyerje meg a 11db 30 perces távsegítség szolgáltatást.

> > > A teszt kitöltéséhez kattintson ide: TESZT


Kevés a 30 perc, vagy nem bízik a véletlenben?
Gyorsítsa fel Ön is Windows rendszerét! Rendelje meg most a

Windows XP és Vista Gyorsító TITKOK” című letölthető e-könyvet, mindössze 2975 Ft-ért, és ajándékba adunk 60 perc távsegítség szolgáltatást.

Információért csak kattintson a képre, vagy az alábbi linkre:

Gyorsitó titkok letölthető e-könyv

 

2011.01.17         Balk László             http://www.pcegyszeregy.hu/

 

 

Kosár


A kosarad ÜRES
© PCLap.hu - Használt számítógép, használt PC alkatrész üzlet és webshop - 1034. Budapest, Pacsirtamező utca 34.
PCLap.hu - Egyet fizet, kettőt fizet :)