Főoldal - PCLap.hu: Használt PC, használt számítógép alkatrész üzlet és használt pc webshopWindows 7 - Biztonság, Biztonság, Biztonság!A Műveletközpont

A Windows7 műveletközpontjában kiválaszthatjuk, mely rendszerüzeneteket kívánjuk megjeleníteni. A Műveletközpont a rendszerüzenetek, és a szolgáltatások értesítéseit kezeli egy helyen.

Ha a Windows7 valamilyen beavatkozást igényel, a tálca értesítési területén megjelenik egy kis zászló, a Műveletközpont ikonja. Ide kattintva érhető el a műveletközpont ablaka. Ha elmulasztja az értesítés megtekintését, akkor sincs nagy baj, hiszen a Műveletközpont megőrzi az információt, és azt később is ellenőrizhetjük.Műveletközpont, hogy jön ez ide?

A kérdésre egyszerű a válasz! Cikkünkben a biztonság kapcsán az úgynevezett biztonsági mentéssel és visszaállítással fogunk foglalkozni. A biztonsági másolat készítését, éppen a műveletközponton keresztül a karbantartás szekció alatt kezdeményezhetjük.Biztonsági mentés és visszaállítás


Mielőtt gyorsan kattintana a fenti képen bemutatott műveletközpont ikonra, és a biztonsági mentés beállítása gombra, nézzük meg, milyen lehetőségeket is biztosít nekünk a Windows.

Fájlok biztonsági mentése


A Windows lehetővé teszi adatfájlok másolatainak létrehozását a számítógépet használó összes személy számára. Beállítással szabályozhatjuk, hogy a Windows önállóan válassza ki, miről készít biztonsági másolatot, de választhatunk olyan beállítást is, amikor egyedi mappákat, könyvtárakat és meghajtókat választunk ki a biztonsági mentéshez.

Az alapbeállítások szerint a Windows biztonsági másolatokat rendszeres ütemezéssel létrehoz. Mi azonban módosíthatjuk az ütemezést, és manuálisan is bármikor készíthetünk biztonsági másolatot. A beállítások után a Windows nyomon követi az új és a módosított fájlokat, mappákat, majd hozzáadja azokat a biztonsági mentéshez.

Rendszerkép biztonsági mentése

A Windows lehetővé teszi teljes rendszerképek létrehozását is, amely egy adott, általunk kiválasztott meghajtó pontos képét jelenti. Ezt a rendszerképet a Windows csak másik merevlemez partícióra, vagy merevlemez meghajtóra engedi létrehozni. Sajnos CD vagy DVD lemez itt nem használható.

A rendszerkép - ha van az adott meghajtón - tartalmazza magát a Windows operációs rendszert, a rendszerbeállításokat, a programokat és a fájlokat. Ezt a rendszerképeket a számítógép operációs rendszerének teljes összeomlása vagy törlődése esetén, illetve merevlemez cseréje esetén a meghajtó tartalmának visszaállításához használhatjuk.
Ha a rendszerképből állítjuk vissza a számítógépet, akkor egy teljes visszaállítást végzünk, ezért nem választható ki egyedi elem a visszaállításhoz, és a mentéskor feltelepített összes programot, rendszerbeállítást és fájlt visszaállítja a rendszer. Ez a biztonságimásolat-típus ugyan tartalmazza személyes fájljainkat is, mégis javasolt, hogy rendszeresen készüljön külön CD vagy DVD lemezre másolatot a dokumentumainkról.

Ezt is elvégezhetjük a Windows biztonsági mentési szolgáltatásával. Amikor beállítjuk a fájlok ütemezett biztonsági mentését, kiválaszthatjuk, hogy az adott mentés tartalmazzon-e rendszerképet. Ez a rendszerkép csak a Windows futtatásához szükséges meghajtókat tartalmazza. Természetesen magunk is létrehozhatunk ilyen rendszerképet, amennyiben szeretnénk további adatmeghajtókat is hozzávenni a mentéshez.


 
A fenti képen jól látható, hogy nem hozható létre rendszerkép, mert a mentés helyeként DVD lemez került megadásra. „A(z) (D:). (C:) meghajtók rendszerképének felvétele” szöveg szürke, és nem jelölhető ki a kiválasztó négyzet.
Az utolsó ablakban állíthatjuk be a biztonsági mentés ütemezését, majd a „Beállítások mentése és a biztonsági mentés futtatása” gombra kattintva elindul a biztonsági másolat létrehozása, amelynek állapotáról, és helyzetéről a folyamat alatt tájékoztatást kapunk.


Mekkora tárhely szükséges a másolatok tárolásához?


Ez a fájlok méretétől függ, amelyekről biztonsági másolatot készítünk. Windows7 esetében javasolt egy olyan külső merevlemezen használata, amely legalább 200 GB lemezterülettel rendelkezik. A Windows nyomon követi a legutóbbi biztonsági mentés óta hozzáadott vagy módosított fájlokat, és frissíti a meglévő biztonsági mentést, ezzel lemezterületet takarít meg.

Mit állíthatunk még?


Ha nincs beállítva biztonsági mentés, a „Lemezterület kezelése” lehetőség nem fog megjelenni. Régebbi biztonsági másolat fájljainak törléséhez az „Adatfájlok biztonsági másolata” területen kattintsunk a „Biztonsági másolatok megtekintése parancsra”. Ezután kiválasztható a törölni kívánt fájlok biztonsági másolata, így lemezterületet szabadítható fel. Egy bejegyzés törlése a listában nincs hatással más biztonsági másolatokra. Amennyiben nincs szükség fájljaink valamely biztonsági mentési időszakból származó verzióira, azokat törölhetjük.

Javasolt mindig megtartani az utolsó biztonsági másolatot. A rendszerkép-mentések által felhasznált lemezterület méretének módosításához a Lemezkép területen kattintsunk a „Beállítások módosítása” linkre. Ezt követően megadható, hogy a Windows mentse-e a lemezképek korábbi biztonsági másolatait, vagy csak a legfrissebb biztonsági másolatot tartsa meg.


I másolatok

Megnézhetem-e a biztonsági másolatok tartalmát?

Természetesen a biztonsági másolatok tartalmának megtekintéséhez a Fájlok visszaállítása varázslót kell elindítani. Majd a fájlok megtekintéséhez kattintsunk a Fájlok visszaállítása parancsra. Ha minden felhasználó fájljait szeretné megtekinteni, akkor értelemszerűen a Minden felhasználói fájl visszaállítása parancsra kell kattintani. Ha a rendszer rendszergazdai jelszót vagy megerősítést kér, adjuk meg a jelszót, vagy adjunk megerősítést. A biztonsági másolat tartalmának tallózásához kattintsunk a Fájlok keresése vagy Mappák keresése opcióra.

Ha a mappák tallózását választjuk, nem lesznek láthatók a mappákon belüli egyes fájlok. A fájlok megtekintéséhez használjuk a Fájlok keresése lehetőséget. Ha biztonsági másolatok tartalmában szeretnénk keresni kattintsunk a Keresés elemre, majd adjuk meg a fájl nevét vagy annak egy részét, és kattintsunk a Keresés parancsra.Következő cikkünkben bemutatjuk: biztonsági másolat segítségével hogyan állítsunk vissza egyes fájlokat, illetve a teljes rendszert.

Továbbra is kérjük, hogy Ön is töltse ki tesztünket, melyben arról szeretnénk egy kissé árnyaltabb képet kapni, hogy mely operációs rendszert használják a legtöbben, és milyen problémák merülnek fel a leggyakrabban.

Kérjük segítse munkánkat és töltse ki a tesztet, hogy a jövőben még több olyan cikket adhassunk át ami valóban hasznos az Ön számára is. Végül de nem utolsó sorban ezzel esélyesé válik, hogy Ön nyerje meg a 11 db 30 perces távsegítség szolgáltatást. A teszt kitöltéséhez kattintson ide:


KITÖLTÖM A TESZTET

2011.01.24     Balk László

http://www.pcegyszeregy.hu/

 

 

Kosár


A kosarad ÜRES
© PCLap.hu - Használt számítógép, használt PC alkatrész üzlet és webshop - 1034. Budapest, Pacsirtamező utca 34.
PCLap.hu - Egyet fizet, kettőt fizet :)