Főoldal - PCLap.hu: Használt PC, használt számítógép alkatrész üzlet és használt pc webshop
Másik számítógépen készült biztonsági mentés visszaállítása

Másik számítógépen készült biztonsági mentés visszaállítása

Az elveszett, sérült vagy véletlenül módosított fájlok biztonsági másolataikból visszaállíthatók. A biztonsági másolatban található egyes fájlokat, fájlcsoportokat de akár az összes fájlt is visszaállíthatjuk. Ehhez kattintson a

Startmenü → Vezérlőpult → Biztonsági mentés és visszaállítás menüpontra.

Visszaállíthatunk olyan fájlokat is, amelyek biztonsági másolata egy másik, Windows Vista vagy Windows7 rendszert futtató számítógépen készült.

Ekkor az alábbi ablak nyílik meg, ahol minket most a Fájlok visszaállítása másik biztonsági másolatból opció érdekel. Kattintsunk a megjelölt linkre.


 


Ha a rendszer rendszergazdai jelszót vagy megerősítést kér, írja be a jelszót vagy adjon megerősítést.


Kattintsunk a Fájlok visszaállítása másik biztonsági másolatból parancsra, és kövessük a varázsló lépéseit.


Más számítógépen készült biztonsági másolatból visszaállított fájlok keresése

Amikor olyan biztonsági másolatból állítottunk vissza fájlokat, melyek másik számítógépen készültek, akkor a fájlokat a biztonsági másolat készítéséhez használt felhasználónév alatti mappában találjuk meg. Ha ezek a felhasználónevek eltérnek, meg kell keresnünk azt a mappát, ahova a fájlok vissza lettek állítva. Ha például a biztonsági másolat készítéséhez használt számítógépen a Péter Gépe felhasználónevet használták, de a visszaállításhoz használt számítógépen a felhasználónév már Péter, akkor a visszaállított fájlok egy Péter nevű mappába kerülnek. A visszaállított fájlokat az alábbi módon találjuk meg.

Kattintsunk duplán a meghajtó ikonjára, amelyen a fájlok találhatók. pl.: C:\

Majd dupla kattintás a Felhasználók mappára.

Ekkor az egyes felhasználói fiókokhoz tartozó mappákat fogjuk látni.

Itt duplán kattintsunk arra a mappára, melyet a biztonsági másolat létrehozásához használtunk és a megfelelő felhasználónévvel van ellátva.

A visszaállított fájlokat az eredeti helyüknek megfelelő mappákban fogjuk megtalálni.


Mi a Rendszer-visszaállítás?


A Rendszer-visszaállítás a számítógép rendszerfájljainak visszaállítását teszi lehetővé egy korábbi állapotba. Használatával a rendszeren végrehajtott módosításokat úgy tudjuk vissza vonni, hogy a személyes fájljaink, például e-mail üzenetek, dokumentumok vagy fényképek változatlanul megmaradnak.

Egy program vagy egy illesztőprogram telepítése néha nem kívánt változásokat okozhat, sőt akár kiszámíthatatlanná teheti a Windowsunk működését is. A legtöbb esetben a kérdéses program vagy illesztőprogram eltávolítása megoldja a problémát. Ha azonban az eltávolítással nem sikerülne megoldani a problémát, megpróbálhatjuk visszaállítani a rendszert egy korábbi időpontra, amikor még megfelelően működött.


A rendszer visszaállítás a Rendszervédelem szolgáltatást használja a visszaállítási pontok folyamatos létrehozására és mentésére a számítógépen. Maguk a visszaállítási pontok információkat tartalmaznak olyan rendszer információkról, amelyeket a Windows használ. De visszaállítási pontokat akár magunk is létrehozhatunk amikor úgy gondoljuk, hogy szükség lehet rá. Egy egy újabb meghajtó program vagy más szoftver telepítése előtt. A rendszerfájlok és beállítások visszaállítása indulását követően az alábbi ablak fogad minket. Itt is jelzi a rendszer, hogy a visszaállítás a személyes dokumentumainkat nem fogja érinteni, úgyhogy máris kattinthatunk a Tovább gombra.


 
 

A következő ablakban választhatjuk ki, hogy mely korábbi időpontra szeretnénk az operációs rendszert visszaállítani. Itt fogjuk megtalálni a frissítések alkalmával létrehozott valamint a rendszer által automatikusan létrehozott visszaállítási pontokat. Ha kiválasztottuk a számunkra megfelelő időpontot, megtekinthetjük a visszahódítással érintett programokat is. Ehhez az Érintett programok keresése gombra kell kattintanunk. Ha mindent rendben lévőnek találunk a visszaállításhoz, csak kattintsunk a Tovább gombra.


 

Jegyezzük meg, a Rendszer visszaállítás eszköz nem a személyes fájlok biztonsági mentésére szolgál, így a törölt vagy sérült személyes fájlok visszaállítására nem használható. A személyes fájljainkról és fontos adatainkról rendszeresen készítsünk inkább biztonsági másolatot egy biztonságimásolat-készítő programmal. A visszaállítás folytatásával az alábbi ablakhoz jutunk.

 

Itt még információt kapunk arról, hogy a számítógép a visszaállítási pont előtti időpontban aktuális állapotra lesz vissza állítva. A mezőben láthatjuk melyik meghajtót érinti a visszaállítás, és itt is kérhetjük még az érintett programok megtekintését. Lehetőségünk van még egy úgynevezett jelszókiadási lemez létrehozására. Ha mindent rendben találunk, akkor az utolsó figyelmeztetésnek megfelelően zárjunk be minden ablakot, mentsük el a megnyitott dokumentumainkat, mert a visszaállítás során a számítógép újra lesz indítva. Ha készen vagyunk, kattinthatunk a Befejezés gombra, és innentől a rendszer automatikusan átveszi a feladatok végrehajtását.
 

A Rendszer-visszaállítás be- és kikapcsolása


A Rendszer-visszaállítás nyomon követi a számítógép rendszerfájljainak változásait, és a rendszervédelmi szolgáltatás segítségével visszaállítási pontokat hoz létre. Ez a szolgáltatás alapértelmezés szerint be van kapcsolva azon a lemezen, melyre Windows telepítve van. Természetesen a többi lemezen is engedélyezhetjük a Rendszer-visszaállítást, ha az adott lemezen bekapcsoljuk a rendszervédelmet. Nézzük hogyan.

 

A rendszervédelem bekapcsolása egy adott lemez esetében


Fontos tudnunk, és jegyezzük meg, hogy a rendszervédelem nem engedélyezhető FAT vagy FAT32 fájlrendszerrel formázott merevlemezek esetében.

Indításhoz kattintsunk a Startmenü → Vezérlőpult → Rendszer menüpontjára, és a megjelenő ablakban a bal oldalon kattintsunk a Rendszervédelem menüpontra.

 

Ekkor a megjelenő ablakban a Védelmi beállítások területen kattintsunk a kívánt lemezre, majd a Beállítás gombra. Ekkor a következő ablakhoz jutunk.


 

Ha a rendszerbeállításokat és a fájlok korábbi verzióit is vissza szeretnék később állítani, kattintsunk a Rendszerbeállítások és fájlok korábbi verzióinak visszaállítása választógombra.

Ha azt szeretnék, hogy csak a fájlok korábbi verzióit lehessen visszaállítani, kattintsunk a Csak a fájlok korábbi verzióinak visszaállítása választógombra. Az ablak alján található csúszkával állítsuk be a kívánt lemezterület méretét, azaz, hogy mekkora lemezterület használható fel a rendszer visszaállítási pontok létrehozásához, majd Kattintsunk az OK gombra. Ekkor vissza térünk az előző ablakba. Itt is az OK gombot választva bezárhatjuk a rendszervédelem ablakát.

Ugyancsak ebben az ablakban kapcsolhatjuk ki a rendszervédelmet. Ha kikapcsoljuk a szolgáltatást, akkor a lemezhez tartozó összes visszaállítási pont törlődik. A lemez nem állítható vissza visszaállítási pontok használatával mindaddig, amíg újra be nem kapcsoljuk a rendszervédelmet, és a rendszer létre nem hoz egy visszaállítási pontot. A rendszervédelem kikapcsolásával törlődnek az adott lemezen található fájlok korábbi verziói is. A korábbi verziók olyan fájl- és mappamásolatok, amelyeket a Windows automatikusan ment a visszaállítási pontok létrehozásakor.
 

A számítógép visszaállítása biztonsági rendszerkép-másolatból

Ha a merevlemez vagy a számítógép működése valamilyen hiba következtében leáll, a rendszerkép segítségével visszaállíthatjuk a számítógép tartalmát.

Fontos, soha ne feledje!

Amikor a számítógépet egy rendszerképből állítjuk vissza, teljes helyreállítás jön létre. Ezért nem választhatjuk ki egyenként a visszaállítani kívánt elemeket, a rendszerképben található adatok minden programot, rendszerbeállítást és fájlt felülírnak.
 

Visszaállítás a Helyreállítási vezérlőpult segítségével

Akkor ajánlott, ha a számítógép még működőképes, és használni tudjuk a Vezérlőpultot, vagy ha a rendszerkép biztonsági másolatát egy másik számítógépre szeretnénk visszaállítani, az alábbi lépések szerint járjunk el. Kattintsunk Startmenü → vezérlőpult → Helyreállítás menüpontra. Az ablakban kattintsunk a Speciális helyreállítási módok hivatkozásra.

 


Az ekkor megjelenő ablakban kattintsunk A számítógép helyreállítása korábban létrehozott rendszerkép használatával parancsra, majd kövessük a lépéseket.

 

 

Mit tehetünk, ha a vezérlőpultot már nem tudjuk elérni?


Ha a Vezérlőpult nem érhető el, és nem rendelkezünk Windows telepítőlemezzel vagy rendszer-helyreállító lemezzel, az alábbi módszer segítségével még mindig helyre állíthatjuk a számítógépet.

Indítsuk újra a számítógépet, és hajtsuk végre az alábbi műveletek valamelyikét.

  • Amennyiben a gépünkön csak egy operációs rendszer van telepítve, tartsuk lenyomva az F8 billentyűt a számítógép újraindításakor. Az F8 billentyűt a Windows embléma megjelenése előtt kell lenyomni. Ha megjelenik a Windows embléma, próbálkozzunk újra.

  • Ha a számítógépen egynél több operációs rendszer található, válasszuk ki a nyílbillentyűkkel az elindítani kívánt operációs rendszert, majd nyomjuk meg az F8 billentyűt. Ekkor a Speciális rendszerindítási beállítások képernyőn a nyílbillentyűkkel jelöljük ki a Számítógép javítása menüpontot, majd nyomjuk le az Enter billentyűt. Jelöljük ki a megfelelő billentyűzetkiosztást, majd kattintsunk a Tovább gombra. Válasszunk ki egy felhasználónevet, és írjuk be a jelszót, majd kattintsunk az OK gombra. Most a Rendszer-helyreállítási beállítások menüben kattintsunk a Rendszerkép-helyreáll    ítás parancsra, majd kövessük a gép utasításait.


 

Ha rendelkezünk Windows telepítőlemezzel vagy rendszer-helyreállító lemezzel.


 

Ha a Vezérlőpult nem érhető el, egy Windows telepítőlemez vagy rendszer-helyreállító lemez segítségével is helyreállíthatjuk a számítógépet. Ha a számítógép nincs CD vagy DVD lemezről való indításra konfigurálva, akkor elsőként módosítanunk kell a számítógép BIOS-beállításait. Majd helyezzük be a telepítőlemezt vagy a rendszer helyreállító lemezt, és indítsuk újra a számítógépet az újraindító gomb megnyomásával. Amikor a rendszer kéri, nyomjunk meg egy billentyűt a számítógép telepítőlemezről vagy rendszer-helyreállító lemezről történő indításához. Jelöljük ki a nyelvi beállításokat, majd kattintsunk a Tovább gombra, és válasszuk a Számítógép javítása lehetőséget. Ezt a lépést csak akkor tudjuk alkalmazni, ha Windows-telepítőlemezt használunk. Végezetül jelöljünk ki egy helyreállítási lehetőséget, majd kattintsunk a Tovább gombra.

 


 

Ezzel a mai cikkel egy rövid időre befejezzük a Windows 7 operációs rendszer bemutatását, és áttérünk a ma még sokak által használt Windows XP rendszer használatának bemutatására. A következő alkalommal tehát a hamarosan megjelenő Windows XP suli videós e-könyv egy-egy fejezetével lepjük meg a PCLap.hu olvasóit.

Aggodalomra azonban semmi ok hiszen hamarosan útjára indítjuk a Windows 7 suli e-könyvből készült sorozatunkat, ez a videós e-könyv szintén megjelenés előtt van, akárcsak a kezdő PC felhasználók számára íródó Computer suli videós e-könyv.

Addig, amíg az e-könyvek és az azokból készült ingyenes sorozatok elkészülnek, és megjelennek, szeretném a figyelmébe ajánlani a PC Egyszeregy.hu oldalon elérhető „Legyél te is Hardver GURU” INGYENES 7+1 leckéből álló mini tanfolyamot.


 

Az ingyenes tanfolyamra jelentkezni itt lehet: Legyél te is Hardver GURU mini tanfolyam

 


2010. Február 13. Balk László

http.://www.pcegyszeregy.hu

 

 

Kosár


A kosarad ÜRES
© PCLap.hu - Használt számítógép, használt PC alkatrész üzlet és webshop - 1034. Budapest, Pacsirtamező utca 34.
PCLap.hu - Egyet fizet, kettőt fizet :)